Databank UWV voor mensen met arbeidsbeperking: ‘Werkt niet’

Een databank die het UWV oprichtte om werkgevers gemakkelijker in contact te laten komen met mensen met een arbeidsbeperking, werkt niet. Van veel mensen in de database is bijvoorbeeld niet eens bekend wat het opleidingsniveau is.

Dat schrijft Trouw op basis van een onderzoeksrapport over de Kandidatenverkenner van het UWV.

Die databank werd in 2016 opgericht. Het idee was om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen, nadat sociale werkplaatsen werden gesloten. Inmiddels staan ruim 157.000 mensen met een arbeidsbeperking geregistreerd.

Veel informatie ontbreekt
Het probleem is alleen dat veel informatie over die mensen nog ontbreekt, waardoor veel werkgevers ontevreden zijn.

Zo is bij 66.595 mensen (42 procent) niet duidelijk wat het opleidingsniveau is, hebben ruim zestigduizend mensen niet ingevuld in welke sector ze willen werken en is van een kwart niet eens bekend op wat voor manier ze inzetbaar zijn.

IT-project dat al 1,3 miljoen euro kostte
Toenmalig UWV-voorzitter Bruno Bruins beloofde in 2016 dat de databank een beeld zou geven van ‘kandidaten in de regio, hun mogelijkheden, interesses en beschikbaarheid’.

In de praktijk blijkt dat nu dus niet te werken. Bijna de helft van de UWV-medewerkers zou het instrument volgens het rapport zelfs niet aanraden.

Astrid Hendriks, landelijk UWV-manager banenafspraak, noemt de databank slechts een hulpmiddel. “Het is er onder grote druk van de politiek gekomen. Hoeveel werkgevers er gebruik van maken of hoeveel kandidaten er worden geselecteerd, is geen doel op zich”, vertelt ze in Trouw.

De Kandidatenverkenner heeft al 1,3 miljoen euro gekost. Volgens de krant vonden in 2017 en 2018 slechts honderd kandidaten een baan dankzij de database.